ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Banca Naţională va organiza evenimente prilejuite de ziua leului moldovenesc

10:48 | 25.11.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 25 nov. /MOLDPRES/. Banca Națională a Moldovei (BNM) va organiza pe 29 noiembrie mai multe evenimente dedicate aniversării a 28-a de la introducerea leului moldovenesc, transmite MOLDPRES.

„Punerea în circulație, în urmă cu 28 de ani, a monedei naționale - leul moldovenesc - a devenit parte a istoriei noastre alături de alte atribute statale care ne determină ca țară suverană și independentă. Moneda națională este nu doar un atribut al statului, dar joacă un rol foarte important în economie. Sporirea calității monedei naționale și a nivelului de utilizare a plăților fără numerar reprezintă unul din obiectivele strategice ale BNM”, a declarat guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

În acest an, startul aniversării va fi dat de un eveniment festiv de lansare a unor monede comemorative și jubiliare, care se va desfășura la Biblioteca Națională a Republicii Moldova. 

Tot luni, la muzeul Băncii Naționale a Moldovei, între orele 13.00 și 17.00, va avea loc o expoziție, la care vizitatorii vor putea să se familiarizeze cu istoria monedei naționale. Pentru a respecta normele sanitare, va fi permis accesul a câte 10 persoane în grup, care vor prezenta certificatul de vaccinare sau testul negativ Covid-19, cu excepția copiilor. Toți participanții vor purta mască de protecție. O vizită va dura 30 de minute. Doritorii se pot înregistra la adresa electronică [email protected], până pe 28 noiembrie 2021 inclusiv.

În aceeași zi, studenții de la Facultatea de jurnalism și științele comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova vor participa la un atelier de instruire cu genericul „Cum ajung banii în circulație”. Totodată, experții băncii centrale vor relata care sunt elementele de siguranță ale monedei naționale.

Leul moldovenesc a fost introdus în circulație pe 29 noiembrie 1993, iar timp de 28 de ani s-a modernizat în mod constant.

Foto simbol 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!