ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Cărțile a doi scriitori români au fost lansate la o bibliotecă din Chișinău

18:18 | 18.10.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 18 oct. /MOLDPRES/. La Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu” din capitală au fost lansate astăzi cărțile a doi scriitori români: dr. Mihai Nicolae și Maria Găitan Mozes, originară din Republica Moldova, stabilită în orașul Bat Yam din Israel, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, volumul ”Călătorii identitare (românii megieși)”, autor dr. Mihai Nicolae, este dedicat românilor ale căror comunități se află în vecinătatea României, urmărind „biografia” locurilor și „descrierea” oamenilor. Acest prim volum prezintă istoria Ținutului Herța, a regiunii transnistrene, a românilor de la est de Bug, din Sudul Basarabiei (Bugeac), a românilor din Bulgaria și din Banatul sârbesc (Voivodina). Mihai Nicolae este doctor în științe juridice al Universității București. 

La aceeași bibliotecă au fost prezentate cărțile scrise de poeta originară din R. Moldova, Maria Găitan Mozes, stabilită în orașul Bat Yam, Israel: volumul antologic de poezie „Las inima să spună” (București, 2019), cărțile „Zâmbind sub poverile vieții” (București, 2020), „Israel sub cupola cerului” (București, 2021), „O, mamă, dulce mamă” (Sfântu Gheorghe, 2020), cu un Audiobook realizat la Radio Moldova de jurnalista Alina Chiriac-Ivașcu, precum și două volume de versuri pentru copii de aceeași autoare, editate la București în colecția „Universul copiilor”, în 2020.

Maria Găitan Moses s-a născut la 15 iunie 1928, în satul Vărzăreștii Noi, raionul Nisporeni și s-a stabilit în România în anul 1943. În anul 1977, emigrează cu soțul în Israel, unde își regăsește vechii colegi, prieteni și profesori de la Școala de literatură: Izu Schechter, profesorul Strihan. Alexandru Mirodan îi publică aici cinci volume de versuri și activitatea ei editorială prinde aripi până în prezent. „Gazeta Românească” și Editura „Familia” din Tel Aviv contribuie la promovarea creației sale.

Cele două evenimente au fost organizate de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, Radio Moldova și Asociaţia interetnică ”ANIMA FORI”.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!