ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Comunicat de presă al Autorității Naționale de Integritate

10:52 | 15.10.2021 Categorie: Comunicate

Un fost viceministru de Interne, care a deținut și funcția de președinte de raion, a fost constatat cu avere nejustificată

Chişinău, 15 oct. /MOLDPRES/. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare pe numele unui fost viceministru al Afacerilor Interne și fost președinte al raionului Criuleni.

Acesta a fost constatat cu o diferență substanțială în mărime de aproximativ 390 de mii de lei între averea dobândită și veniturile realizate, precum și deținerea nejustificativă a acesteia.

Controlul pe avere pe numele subiectului a fost inițiat în aprilie 2021, după ce ANI s-a autosesizat din informații jurnalistice despre ”o casa de milioane a unui viceministru MAI scoasă în vânzare”. Verificările au fost efectuate pentru perioada deținerii mai multor funcții de conducere în cadrul MAI, inclusiv funcției de viceministru al MAI și cea de președinte de raion.

În baza materialelor probatorii acumulate la dosar, inspectorul de integritate a stabilit pentru anul 2019 că fostul viceministru nu a putut justifica suma de aproximativ 390 de mii de lei, ca urmare a examinării tuturor veniturilor și cheltuielilor acestuia.

Referitor la ”casa de milioane” prezentată în investigația jurnalistică, potrivit informațiilor oferite de ASP, subiectul a înstrăinat bunul imobil contra sumei de 2 milioane de lei. Deoarece acest imobil a fost dobândit de către subiect contra unei sume mai mici, inspectorul de integritate a remis un denunț către Serviciul Fiscal de Stat pentru examinarea faptelor descrise.

Subiectul a beneficiat de dreptul de a-și expune în cadrul controlului un punct de vedere vizavi de suma investițiilor în construcția casei și a diferenței substanțiale depistate. Acesta a menționat că în perioada 2005-2021 a efectuat mai multe lucrări la casă din forțele proprii și cu ajutorul prietenilor. Iar, referitor la diferența dintre avere și venituri, subiectul nu a putut justifica cu acte proveniența acesteia.

Astfel, pentru deținerea nejustificative a sumei de 390 de mii lei, inspectorul a decis transmiterea cauzei în instanța de judecată în vederea dispunerii confiscării acesteia.

Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, subiectul riscă să fie decăzut din dreptul de a exercita o funcție publică sau de demnitate publică timp de 3 ani, urmând să fie înscris în Registrul Interdicțiilor.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!