ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

A fost atribuit Premiul Nobel pentru Economie

20:14 | 11.10.2021 Categorie: Externe

Stockholm, 11 oct. /MOLDPRES/. Premiul Nobel pentru Economie a fost atribuit, luni, la Institutul Karolinska din Stockholm, economiştilor David Card, Joshua D. Angrist şi Guido Imbens, informează MOLDPRES cu referire la site-ul oficial nobelprize.org și Agerpres.

Premiul este împărţit de David Card (Canada), pe de o parte, şi de Joshua D. Angrist (SUA) şi Guido W. Imbens (Olanda-SUA), pe de altă parte.

Laureaţii din acest an au demonstrat că pot exista răspunsuri la multe din marile întrebări ale societăţii. Soluţiile lor susţin utilizarea experimentelor naturale, situaţii care decurg din viaţa reală care seamănă cu experimentele aleatorii.

Folosind experimentele naturale, David Card a analizat efectele pieţei muncii asupra salariului minim, imigraţiei şi educaţiei. Rezultatele au arătat că majorarea salariului minim nu duce neapărat la mai puţine locuri de muncă.

Joshua D. Angrist şi Guido W. Imbens au fost recompensaţi "pentru contribuţiile lor metodologice la analiza relaţiilor cauzale".

Munca laureaţilor din 2021 a revoluţionat cercetările empirice în ştiinţele sociale şi a îmbunătăţit semnificativ capacitatea comunităţii de cercetători de a răspunde la întrebări de mare importanţă pentru noi toţi. Cei trei "au oferit noi perspective privind piaţa muncii şi au arătat ce concluzii privind cauza şi efectul pot fi trase în urma experimentelor naturale", se arată în comunicatul Academiei regale de ştiinţe din Suedia.

Toţi trei îşi desfăşoară cercetările în Statele Unite: Card la Universitatea Berkeley din California, Angrist la Massachusetts Institute of Technology (MIT), iar Imbens la Standford.

Premiul în Ştiinţe Economice a fost instituit în anul 1968 de Banca Centrală a Suediei (Sveriges Riksbank) şi a fost decernat pentru prima dată în 1969. Premiul este finanţat de Banca Centrală a Suediei, spre deosebire de celelalte premii, care sunt finanţate de Fundaţia Nobel.

Premiul - o medalie de aur, o diplomă şi suma de 10 milioane de coroane suedeze (aproape 980.000 de euro) - va fi decernat în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la data de 10 decembrie, la Oslo, dacă situaţia sanitară o va permite.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!