ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

AȘM a marcat 100 de ani de la fondarea Teatrului Național ”Mihai Eminescu”

18:43 | 08.10.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 8 oct. /MOLDPRES/. O conferință științifică dedicată centenarului Teatrului Național ”Mihai Eminescu” a avut loc astăzi la Academia de Științe a Moldovei, informează MOLDPRES.

În debutul evenimentului, președintele AȘM, academicianul Ion Tighineanu a remarcat, între altele, că acum, o sută de ani, la 6 octombrie 1921, a fost fondat Teatrul Național, la deschiderea căruia și-au adus aportul mai multe personalități ale culturii române și instituții de cultură din Basarabia interbelică.

”Această scenă de la Chișinău a fost unica platformă de diseminare a culturii și spiritualității române și de cultivare a limbii române, prin montarea operelor scriitorilor clasici ai literaturii universale, precum și ale unor scriitori contemporani. Așa rămâne și azi – un stâlp al identității culturale. Academia de Științe a Moldovei este legată indisolubil de activitatea Teatrului Național și de notorietăți ale artei teatrale. Suntem onorați de această legătură emblematică, întrucât actul inaugural de constituire și deschidere a Academiei de Științe a Moldovei a avut loc la 2 august 1961 la Teatrul Academic „Aleksandr Pușkin” (actualmente Teatrul Național „Mihai Eminescu”). Anume în sala teatrului de azi a avut loc prima Adunare Generală a Academiei, în cadrul căreia a fost aprobată Hotărârea guvernului privind instituirea Academiei de Științe a Moldovei, au fost aprobate statutul și organele de conducere ale instituției, nominalizarea de membri titulari și membri corespondenți. Totodată, aici a avut loc și un concert festiv dedicat fondării Academiei de Științe a Moldovei”, a subliniat președintele AȘM.

În cadrul evenimentului, Ion Tighineanu a decernat Teatrului Național „Mihai Eminescu”, în semn de gratitudine, înalta distincție a AȘM – diploma „Meritul Academic” pentru contribuție semnificativă la promovarea valorilor culturale pe plan național și internațional, precum și cu prilejul jubileului de 100 de ani de la fondarea teatrului. Totodată, diploma „Meritul Academic” a AȘM cu același prilej aniversar li s-a conferit mai multor personalități din cadrul teatrului. Directorul TNME Petru Hadârcă și actorul Vitalie Rusu au fost distinși cu medalia AȘM ”Nicolae Milescu Spătaru”.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!