ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

În UTA Gagauz-Yeri s-a desfășurat turul doi de alegeri în Adunarea Populară

09:23 | 04.10.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 4 oct. /MOLDPRES/. În 11 circumscripții din UTA Gagauz-Yeri a avut loc ieri al doilea tur de alegeri în Adunarea Populară, iar în şase circumscripţii s-au desfăşurat alegeri repetate, fără prag obligatoriu de prezenţă, transmite MOLDPRES.

Conform Comisiei electorale din autonomia găgăuză, la scrutinul din 3 octombrie au participat 24 789 de cetățeni, ceea ce constituie 37% din numărul alegătorilor incluși în liste.

Cea mai mare rată de participare, de 78,2%, s-a înregistrat în circumscripția Bugeac, unde Vladimir Cîssa l-a învins pe Alexandr Chendighelean, iar cea mai joasă rată de participare, de doar 37,2 la sută, s-a constatat în circumscripția Baurci, unde Grigori Cadîn a învins cu 1076 de voturi.

După alegerile în Adunarea Populară din UTA Gagauz-Yeri, desfăşurate pe 19 septembrie, intriga s-a păstrat în 11 circumscripţii, unde urma să aibă turul doi de scrutin, deoarece nici un candidat nu a reuşit să obţină peste 50 la sută din voturi.

Conform rezultatelor alegerilor, în 18 circumscripţii deputaţii regionali au fost aleşi din primul tur. Totodată, în şase circumscripţii alegerile nu au fost valide din cauza prezenţei joase  la urnele de vot, mai puţin de 33,3% din alegători. În aceste sectoare, pe 3 octombrie au avut loc alegeri repetate, însă fără prag obligatoriu de prezenţă. 

Pe 19 septembrie, în autonomia găgăuză cetățenii  au trebuit să aleagă, prin vot direct, 35 de deputați locali, pentru un mandat de patru ani. Pentru acest scrutin au fost înregistrați 123 de candidaţi. Pentru primul tur de alegeri autorităţile regiunii au alocat peste trei milioane de lei. 

Potrivit mai multor observatori care au monitorizat alegerile din UTA Găgăuzia, nici în primul tur, nici în cel de-al doilea, nu au fost înregistrate încălcări grave, procesul electoral fiind exercitat în corespundere cu legislaţia.

Foto simbol

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!