ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Declaraţia de Independenţă

        Declaraţia de Independenţă a fost  produsul schimbărilor geopolitice profunde şi de amploare, care s-au produs în lume la sfârşitul anilor 90*  a secolului XX.  Implozia URSS  şi destrămarea lagărului socialist au creat condiţii propice pentru libera autodeterminare a popoarelor.

Mişcarea de eliberare naţională din Basarabia anilor 1988-1991  a adus la putere  forţele reformatoare care au alcătuit la prima etapă majoritatea în primul Parlament ales în mod democrat (1990-1994).  Au urmat adoptarea Tricolorului  în calitate de drapel de Stat, condamnarea Pactului Molotov- Ribbentrop.  Declaraţia de Suveranitate (23 iunie 1990) culminate de Declaraţia de Independenţă.

În august 1991, după eşecul puciului forţelor conservatoare, Parlamentul s-a  întrunit la 27 august 1991 pentru a hotărî destinele Moldovei. În aceea zi votarea a fost precedată de cea mai  amplă Mare Adunare Naţională unde toţi cetăţenii s-au expus pro-independenţă. Imediat cu majoritatea absolută de 278 de voturi Declaraţia de Independenţă a fost votată. În scurt timp Republica Moldova este recunoscută de aproape toate statele lumii, iar la 2 martie 1992 devine membru ONU cu drepturi depline. 

În timpul revoltelor anticomuniste din 7 aprilie 2009  pe parcursul devastării edificiului Parlamentului Declaraţia de Independenţă în original cu semnăturile deputaţilor a fost distrusă prin ardere. În 2010 într-o şedinţă festivă comună  Parlamentul  în  funcţiune împreună  cu Deputaţii  primului Legislativ au restabilit  Declaraţia de Independenţă.   Trei originale sunt păstrate în condiţii  de securitate maximă în Parlament şi în Banca Naţională.