ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Copleşită de cazurile de COVID-19, Bulgaria va trimite bolnavi în străinătate

07:44 | 24.10.2021 Categorie: Externe

Sofia, 24 oct. /MOLDPRES/. Autorităţile din Bulgaria au anunţat sâmbătă că urmează să trimită în străinătate pacienţi bolnavi de COVID-19 deoarece al patrulea val al pandemiei noului coronavirus a copleşit capacitatea sistemului său spitalicesc, transmite AFP, preluată de Agerpres și MOLDPRES.

Ministrul Sănătăţii, Stoycio Katsarov, a avertizat la Nova TV că se vor confrunta cu "probleme uriaşe" în cazul în care curba de contaminare nu scade în următoarele 10 până la 15 zile.

"Capacitatea noastră în ceea ce priveşte personalul şi ventilatoarele este aproape epuizată, va trebui să căutăm ajutor în străinătate", a avertizat el.

"Se poartă discuţii cu UE pentru a transfera pacienţi în alte ţări, dacă se va ajunge acolo", a adăugat ministrul bulgar, care a mai spus că nu este exclus un nou lockdown.

În pofida introducerii necesităţii prezentării certificatului de vaccinare în restaurante şi centre comerciale, experţii raportează că valul actual ar putea provoca între 5.000 şi 9.000 de infectări zilnice în următoarele două săptămâni, într-o ţară cu o populaţie de 6,9 milioane de locuitori.

Bulgaria şi România au cele mai scăzute rate de vaccinare din UE ca urmare a gradului ridicat de răspândire a teoriilor conspiraţiei şi a neîncrederii populaţiei în autorităţi. Doar 24% din bulgari şi 33% din români s-au vaccinat complet.

Centrele de vaccinare din Bulgaria au raportat o creştere a numărului de persoane care au venit să se imunizeze după anunţarea joi a introducerii certificatului de vaccinare. Astfel, de trei ori mai multe persoane s-au imunizat vineri faţă de săptămâna precedentă.

Foto: EPA

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!