ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Medicii moldoveni vor ajuta România în lupta împotriva pandemiei de COVID-19

11:50 | 18.10.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 18 oct. /MOLDPRES/. Un grup de 32 de medici şi paramedici din Republica Moldova au plecat astăzi în România pentru a susţine sistemul sanitar din ţara vecină, care se confruntă cu o puternică criză pandemică, ajungând să deţină întâietatea în lume la numărul de îmbolnăviri şi decese în urma infectării cu COVID-19. Echipa de specialişti moldoveni a fost petrecută în cadrul unei ceremonii, în prezența prim-ministrului Natalia Gavriliţa, transmite MOLDPRES.

„Această pandemie este o criză globală, iar umanitatea resimte o povară grea nu doar în context sanitar, ci în toate domeniile social-economice. Din păcate, România se confruntă în ultimele zile cu o situaţie fără precedent, ajungând vineri pe locul întâi în lume la numărul de decese şi infectări. De aceea, Guvernul Republicii Moldova vine cu un gest de susţinere, care este foarte necesar pentru moment. Spitalele de peste Prut au nevoie de ajutor, deci, trebuie să ne unim forţele, iar solidaritatea şi susţinerea reciprocă sunt cruciale în starea de lucruri creată”, a declarat Natalia Gavriliţă.

Şefa Cabinetului de miniştri a amintit ajutorul frățesc pe care România l-a acordat ţării noastre de la începutul pandemiei, venit sub formă de echipamente, loturi de vaccinuri, asistenţă medicală etc. „România ne-a ajutat când am avut mare nevoie, acum a venit timpul să-i fim noi alături”, a spus premierul.

La rândul său, Daniel Ioniţă, ambasadorul României la Chişinău, a declarat că este „emoţionat până la lacrimi de acest gest, făcut în vremuri grele şi care nu va fi uitat”. „Suntem într-o stare gravă, în care am ajuns poate din cauza că românii s-au relaxat prea degrabă. Solidaritatea şi empatia, arătate prin acest gest, vin să demonstreze încă o dată, dacă mai era nevoie, că sângele apă nu se face. Totodată, reiterez că, la rândul său, România a fost, este şi va fi alături de Republica Moldova”, a menţionat Daniel Ioniţă.

În luna mai 2020, o echipă formată din 42 de medici și asistenți medicali din cadrul Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Sănătății din România au venit în ţara noastră pentru a completa echipele medicale în lupta împotriva pandemiei de COVID-19. Aceștia au desfășurat, timp de 15 zile, activități de acordare a asistenței medicale și îngrijire a pacienților diagnosticați cu COVID-19, precum și misiuni de instruire a personalului medical în unitățile sanitare din Bălți, Chișinău și Cahul.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!