ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Patru rute turistice noi ar putea conecta ambele maluri ale râului Nistru, cu sprijinul UE

11:46 | 05.10.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 5 oct. /MOLDPRES/. Patru rute turistice noi ar putea conecta Republica Moldova și Ucraina, promovând turismul din bazinul râului Nistru la nivel european. Aceasta este principala concluzie a unei mese rotunde desfășurate recent, care a întrunit la Orhei, în format hibrid, peste 20 de reprezentanți ai asociațiilor de profil și operatorilor de turism din ţara noastră și Ucraina, transmite MOLDPRES.

Evenimentul, cu genericul „Turismul durabil ca forță motrice pentru dezvoltarea regională: experiența Republicii Moldova și a Ucrainei”, a fost organizat cu suportul Programului Uniunii Europene „Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), care contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe cele două maluri ale râului Nistru, prin implicarea lor în proiecte comune de dezvoltare.

Fiecare din cele patru trasee noi are o tematică distinctă și va conecta R. Moldova, inclusiv regiunea din stânga Nistrului și Ucraina. Este vorba de Cetățile medievale: Soroca, Tighina și Hotin; Vinăriile „Buchetul Moldovei” din localitățile Grădinița, Leuntea și Dubăsari – Muzeul Sticlei din Târnăuca –  vinăria „Kvint” din Tiraspol – cramele din regiunea Odesa, Ucraina; Turismul rural-ecologic: Orheiul Vechi, stațiunile din Criuleni de pe malul stâng al Nistrului și pensiunile din regiunea Odesa; locurile spirituale, cum ar fi Mănăstirea de la Chițcani, Mănăstirea „Marta și Maria” din Hagimus (raionul Căușeni), Catedrala Nașterii Domnului din Tiraspol și Mănăstirea-cetate din Ismail, Ucraina.  

„Ne bucurăm că prin intermediul Programului UE Măsuri de promovare a încrederii, implementat de PNUD, partenerii noștri locali, care se alătură mesei rotunde, atât offline, cât și online, au pavat calea unei platforme de colaborare, nu numai între cele două maluri ale râului Nistru, dar și în context regional mai larg. Va fi creat un spațiu turistic comun, care va genera mai multe oportunități în bazinul râului Nistru, prin managementul acestei destinații turistice”, a afirmat Giuseppe Paglione, manager de programe la Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

Urmează să fie creată o platformă pentru dialog continuu între reprezentanții industriei și autoritățile de reglementare din ambele țări, pentru a asigura condiții reciproc avantajoase în vederea dezvoltării sectorului turistic din bazinul râului Nistru, inclusiv cu scopul de a îmbunătăți cadrul de reglementare necesar pentru fluidizarea mișcării și atragerea turiștilor.

„Generarea competitivității și durabilitatea destinațiilor turistice, aceasta ar trebui să fie abordarea corectă. De asemenea, e bine să se implice rezidenții și comunitatea locală în managementul turismului și procesul de luare a deciziilor, ulterior implementarea acesteia într-o abordare cu adevărat publică – privată – comunitară”, a menționat Ivan Liptuga, președintele Organizației Naționale a Turismului din Ucraina.

Participanții la masa rotundă au semnat o rezoluție, care prevede angajamentul de a promova rutele comune, crearea unor centre de informare turistică, extinderea surselor de finanțare la nivel internațional, condiții reciproc clare și transparente pentru circulația și găsirea turiștilor străini - elemente necesare pentru dezvoltarea unui turism durabil în bazinul râului Nistru.

Masa rotundă a fost organizată în parteneriat cu Centrul de Informare și Promovare în Domeniul Turismului din Republica Moldova, Agenția de Investiții și Dezvoltare, Organizația Națională a Turismului din Ucraina.

Foto: PNUD

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!