ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Legislativul a inițiat controlul parlamentar asupra activității CNA

20:13 | 14.09.2021 Categorie: Politică

Chişinău, 14 sep. /MOLDPRES/. Comisia securitate națională, apărare și ordine publică și Comisia juridică, numiri și imunități s-au întrunit astăzi pentru a iniția controlul parlamentar asupra activității Centrului Național Anticorupție (CNA), relatează MOLDPRES.

Ședința s-a desfășurat ca urmare a adoptării de către Legislativ, la 9 septembrie curent, a Hotărârii privind inițierea controlului parlamentar asupra activității CNA.

Astfel, în ședința comună a celor două comisii parlamentare, Lilian Carp a fost ales președinte al comisiei responsabile de desfășurarea controlului parlamentar. Persoana responsabilă de corespondența Comisiei cu Centrul Național Anticorupție, pe durata desfășurării procesului de evaluare a activității acestuia, a fost desemnat Sergiu Sîrbu, consultant al Comisiei juridice, numiri și imunități.

Membrii comisiei au examinat propunerile privind intervalul de timp al activității CNA care va fi supus evaluării. Astfel, s-a decis că acesta va constitui perioada 2016-2021.

Totodată, membrii comisiei au stabilit o serie de subiecte prioritare care vor fi examinate în procesul de evaluare. Printre acestea se numără faptele de corupere a deputaților și acțiunile întreprinse de CNA în vederea elucidării acestor cazuri; fluctuația cadrelor în instituție; audierea și evaluarea raportului CNA pentru anul 2020; obiectivele pe care și le-a asumat fiecare dintre conducătorii CNA, în perioada de referință și gradul de realizare a acestora; evaluarea rapoartelor de monitorizare a activității CNA de către instituțiile internaționale și a recomandărilor pentru perioada 2016-2021; numărul proceselor penale investigate de colaboratorii CNA privind faptele de corupție în domeniul justiției, inclusiv cele finalizate și expediate instanțelor de judecată; activitatea subdiviziunii securitate internă a CNA, cazurile de cercetare a colaboratorilor CNA.

În conformitate cu Hotărârea Parlamentului, raportul privind controlul parlamentar realizat urmează să fie prezentat în termen de până la 30 de zile, în plenul Legislativului.

Foto: Parlament

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!