ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

UE își dorește o armată proprie

15:43 | 13.09.2021 Categorie: Externe

Bruxelles, 13 sep. /MOLDPRES/. Liderul grupului europarlamentar al Partidului Popular European, Manfred Weber consideră că Uniunea Europeană trebuie să-şi accelereze eforturile pentru crearea propriilor capacităţi militare şi să se bazeze mai puţin pe America, relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

”Armatele naţionale, evident, rămân principalii piloni ai apărării. Dar, pas cu pas, trebuie să construim capacităţi europene, precum o forţă europeană de reacţie rapidă, compusă din câteva mii de oameni. Avem nevoie, de asemenea, de o brigadă de apărare cibernetică”', a spus Manfred Weber.

UE a întreprins în ultimul timp mai mulţi paşi către o abordare militară comună. În 2017 blocul comunitar a lansat un pact pentru dezvoltarea unor proiecte militare comune, printre care supraveghere maritimă şi apărare cu drone. În acest an 14 state membre au propus crearea unei unităţi de reacţie rapidă, formată din 5.000 de militari.

Însă retragerea americanilor din Afganistan a demonstrat vulnerabilitatea securității militare comunitare. Drept urmare, s-au amplificat apelurile pentru o cooperare militară europeană mai intensă.

Charles Michel, președinte al Consiliului European a subliniat, săptămâna trecută, că dezvoltarea capacităţilor militare ale UE este ''de importanţă capitală pentru viitorul Europei''.

În pofida evidențelor, statele membre UE sunt divizate pe acest subiect. Multe dintre ele, în special ţările baltice, se tem că eforturile UE s-ar putea suprapune cu cele ale NATO şi le-ar putea dilua. Unele guverne sunt îngrijorate şi că asemenea măsuri ar putea afecta relaţiile cu SUA.

La  această situație s-a referit și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a avertizat de mai multe ori că iniţiativele UE în domeniul apărării ar putea slăbi Alianţa Nord-Atlantică.

Weber a argumentat însă că o cooperare militară europeană mai strânsă ar economisi miliarde de euro şi ar spori autonomia blocului comunitar. ''Belarus, Ucraina, Africa de Nord, Orientul Mijlociu - americanii nu vor rezolva aceste probleme pentru noi'', a explicat liderul popularilor europeni.

Chestiunea formării trupelor europene a început să fie discutată în mandatul lui Donald Trump la Casa Albă. Politica europeană a lui Trump a creat disensiuni dintre SUA și UE pe probleme sensibile de securitate.

Foto: Reuters

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!