ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

A fost făcut public Raportul de țară ONU Moldova privind rezultatele anului 2020

13:47 | 22.07.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 22 iul. /MOLDPRES/. Oficiul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) la Chișinău a lansat Raportul de țară privind rezultatele pentru 2020. Documentul include principalele tendințe de dezvoltare, progresele și rezultatele obținute de ONU și partenerii săi în sprijinirea Republicii Moldova pentru realizarea priorităților sale naționale și a obiectivelor stabilite în Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, transmite MOLDPRES.

Documentul identifică, de asemenea, constrângerile-cheie și lecțiile învățate în procesul de implementare a Cadrului de Parteneriat pentru Dezvoltare Durabilă pentru perioada 2018-2022, oferind o imagine de ansamblu asupra priorităților și ambițiilor ţării noastre pentru anul 2021.

Potrivit raportului, în 2020, Organizația Națiunilor Unite în Moldova a continuat să sprijine țara în implementarea priorităților sale de dezvoltare și realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), înregistrând progrese în toate cele patru direcții strategice ale activității sale prin: promovarea drepturilor omului și a egalității de gen și consolidarea capacităților instituționale și de guvernare; îmbunătățirea accesului la muncă decentă și îmbunătățirea serviciilor și infrastructurii locale; îmbunătățirea calității educației, serviciilor de sănătate și asistenței sociale; promovarea dezvoltării reziliente la schimbările climatice.

“Organizația Națiunilor Unite a avut o contribuție importantă la eforturile naționale de răspuns și redresare de la COVID-19, sprijinind țara în consolidarea sistemului de sănătate pentru a aborda efectele pandemiei și, de asemenea, asigurarea continuității educației și a serviciilor sociale, oferind în același timp asistență directă pentru unele dintre cele mai vulnerabile grupuri de populație”, indică raportul.

De asemenea, în 2020, Echipa de țară a ONU a oferit sprijin guvernului în pregătirea primei sale Evaluări Naționale Voluntare a progreselor realizate în implementarea ODD-urilor și asistență în revizuirea proiectului Strategiei Naționale de Dezvoltare ”Moldova 2030” care, odată intrată în vigoare, va servi drept cadru pentru dezvoltarea țării până în 2030. În acelaşi timp, au fost asigurate resurse de peste 27 milioane de dolari SUA pentru implementarea planurilor sale de lucru comune pentru 2020, dintre care 73,4% au fost implementate, restul fiind continuate în anul curent.

Echipa de țară a Organizației Națiunilor Unite (EȚONU) este formată din 23 de reprezentanți ai fondurilor și programelor, agențiilor specializate și altor entități ale ONU care activează în Moldova.

foto simbol

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!