ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Observatorii CSI au prezentat concluziile asupra alegerilor parlamentare anticipate din R. Moldova

11:49 | 12.07.2021 Categorie: Politică

Chişinău, 12 iul. /MOLDPRES/. Misiunea de Observare a alegerilor parlamentare anticipate din partea Comunității Statelor Independente (CSI) a prezentat astăzi concluziile asupra scrutinului legislativ din R. Moldova și a menționat că acesta s-a desfășurat în conformitate cu prevederile legii, iar pandemia de COVID-19 nu a afectat pluralismul politic, comunică MOLDPRES.

Șeful misiunii, Dmitri Kobițki, a menționat într-o conferință de presă că grupul de experți a urmărit alegerile  parlamentare de la deschiderea secțiilor de vot și până la numărarea voturilor.

„Alegerile legislative anticipate s-au desfășurat în conformitate cu prevederile legii. Pentru alegătorii din stânga Nistrului CEC a decis deschiderea a 41 de secții de vot. În ziua scrutinului, observatorii internaționali din partea Misiunii CSI au monitorizat 452 de secții de vot. În contextul pandemiei COVID-19, au fost îndeplinite condițiile de prevenire și combatere a virusului, secțiile de vot au fost asigurate cu măști de protecție. Alegerile s-au desfășurat corect. Nu au fost depistate încălcări. Au fost respectate standardele democratice și prevederile legii”, a spus Kobițki.

Conform datelor preliminare ale CEC, după procesarea a 2 149 (99.95%) de procese-verbale de la cele 2 150 de secții deschise, pentru Partidul Acțiune și Solidaritate au votat 52,72% din alegători, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor s-a ales cu 27,23% din voturi, iar pentru Partidul Șor au optat 5,75%.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!