ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Până la ora 19.00 au votat 43,7 la sută din alegători

19:26 | 11.07.2021 Categorie: Politică

Chişinău, 11 iul. /MOLDPRES/. Alegerile parlamentare anticipate se desfășoară fără încălcări majore ale legislației electorale, transmite MOLDPRES.

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a declarat în cadrul unui briefing că “procesul electoral decurge calm, fără încălcări majore ale legislației electorale”. „Până la ora 19.00 au votat 1.138.800 de cetățeni, rata de participare la vot fiind de 43,7 la sută. În toate secțiile, procesul electoral se desfășoară calm, fără încălcări majore”, a spus Cimil.

În același timp, oficialul a menționat că se înregistrează o rată înaltă de participare la vot a cetățenilor moldoveni cu domiciliul peste hotare, în 26 de secții fiind depășit numărul de două mii de buletine de vot folosite. ”Către ora 19.00 se înregistrau peste 175 de mii de cetățeni moldoveni cu domiciliul în străinătate care au participat la vot. Cei mai activi se află în Paris, Londra, Bologna și Berlin”, a subliniat Cimil.

De asemenea, șeful administrației electorale centrale a specificat că, în interiorul țării, cei mai activi sunt persoanele cu vârsta cuprinsă între 56-70 de ani. “Peste 397 mii de cetățeni din această categorie de vârstă au participat la vot”, a spus Dorin Cimil.

Oficialul a adăugat că în cele 41 de secții de votare deschise pentru cetățenii moldoveni cu domiciliul în regiunea transnistreană au votat peste 30 de mii de cetățeni.

Conform informațiilor prezentate de Inspectoratul general al Poliției, până la ora 16.00 au fost înregistrate peste 100 de cazuri de pretinsă încălcare a legislației ce se referă la anumite cazuri de afișaj electoral, acțiuni de agitație electorală, transportarea și bănuiala rezonabilă de corupere a alegătorilor, anumite incidente cu buletinele de vot și chiar împiedicarea exercitării dreptului la vot. Unele dintre aceste cazuri nu s-au adeverit, în altele se desfășoară activități de acumulare și administrare a probelor pentru constatarea existenței/inexistenței faptelor sesizate.

La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, rata de participare la vot înregistrată la ora 19.00 a fost de 46 la sută.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!